Interview fotograaf Guido Koppes
Fotograaf en Fotojournalist Guido Koppes en Sebastiaan Bagchus hebben elkaar via Linkedin “ontmoet” en besloten na enkele mailwisselingen om met elkaar te videobellen. Er ontstond een leuk, ongedwongen video-gesprek waarin de passie voor hun werk en de mediawereld de heren met elkaar verbond en er een duidelijke klik is dat ze zakelijk ook iets voor elkaar kunnen betekenen.
Bij TAPES werken we al meer dan 30 jaar voor media- en productiebedrijven, die dagelijks bezig zijn met het vastleggen van beeld en video. Guido Koppes werkt voor hetzelfde type bedrijven als publiciteitsfotograaf. Na hun eerste gesprek waarin ze niet uitgepraat raakte over hun beroep en ervaringen besloten ze om hun gesprek face to face voort te zetten.
Hoe is jouw passie voor fotografie ontstaan?
Guido Koppes: “Ik fotografeerde al tijdens mijn jeugd, wilde mijn leefomgeving en de mensen vastleggen. Ik ontdekte dat mensen de “aandacht van de camera” (en daarmee de aandacht van de fotograaf) waarderen. Later ontdekte ik dat met mijn werk ook echt geld te verdienen was. Toen werd ook de ondernemer in mij geboren. Dat stelde mij in staat om te gaan reizen, een andere passie van mij. Europese landen, de USA, Jordanië en nog veel meer waanzinnige plekken op de wereld. Fotografie is voor mij een tool geworden om andere werelden en culturen te leren kennen en mensen te ontmoeten”.
Wat maakt voor jou een goede foto?
Guido Koppes: “Een goede foto hoeft niet per se mooi te zijn; hij moet een verhaal vertellen!” De foto moet natuurlijk de compositieregels zo dicht mogelijk benaderen en technisch goed zijn uitgewerkt. Maar dat is op zich nog niet eens het belangrijkste, dit is voor iedere fotograaf weer anders. Het gaat mij echt om het verhaal van de foto. Over de mensen, plaatsen en situaties. Een inkijk geven in levens en gebeurtenissen. Een goede foto geeft een inkijkje in een wereld, vaak ver weg”.
Waarom is de Storage van Media voor jou een passie geworden?
Sebastiaan Bagchus: “Ik ben 16 jaar geleden bij een bedrijf aan de slag gegaan dat professionele videocassettes wiste voor omroepen, televisieproducenten en artiesten. We wisten niet alleen de cassettes, we verkochten ze ook, evenals harddrives en tegenwoordig een compleet assortiment aan geheugen- en archiefoplossingen. Omdat ik tot op dag van vandaag veel met de contentmaker zelf praat, is de waarde van de content voor mij de basis van de Storage oplossing”.
Wat is jouw geheim?
Sebastiaan Bagchus: “Betrouwbaarheid gaat bij mij en TAPES boven alles. Daarnaast ben ik niet opzoek naar klanten maar relaties. Ik wil weten met wie we werken zodat we ook echt kunnen inspelen op hun wensen en behoeften. Daar maken we mensen blij mee en daarom bestaat TAPES alweer bijna 35 jaar.”
Wat zou je graag nog eens fotograferen?
Guido Koppes: “Ik zou graag nog eens teruggaan naar Jordanië, en dan met name Camp Al Za’atari. Het tweede vluchtelingenkamp ter wereld qua omvang, waar ik eerder mensen fotografeerde die gevlucht waren voor de oorlog in Syrië. Het kamp bestond tijdens mijn eerste bezoek net een jaar of twee en toe al gaven de bewoners blijk van een ontzettende veerkracht.
De ene winkelier na de andere dienstverlener begon al snel na aankomst een eigen toko. Van supermarkten tot food kraam, van een koerier tot een winkel in bruidskleding. Ik wil nu wel eens weten hoe of het kamp er voorstaat en dan met name hoe het gaat met de mensen die ik daar heb ontmoet.
Hoe ga jij om met het archiveren van jouw content?
Gebruik je hierin verschillende oplossingen voor op locatie en op kantoor?
Guido Koppes: “Ik gebruik inderdaad verschillende oplossingen. Al mijn beelden brand ik, in eerste instantie, nog steeds op CD’s en DVD’s. Met contactsheets van de content, “verdwijnen”, die in mappen en ordners die ik netjes archiveer in mijn offline archief. Dat is mijn “statische archief”, dat ik altijd terug kan halen als er met mijn digitale opslag, mijn harde schijven, iets is misgegaan. Ik heb ook nog een “dynamisch archief”, allereerst via Apple Airport, die gekoppeld is aan mijn iMac en MacBook Pro. Hierop staat mijn meest actuele werk, in combinatie met een aantal langer lopende fotoprojecten.
Tot slot heb ik nog een paar harde schijven in een kluisje liggen, waarop al mijn werk staat. Deze schijven gebruik ik als ik snel een oud beeld nodig heb. Zodra ik een nieuwe CD of DVD heb gemaakt, gaan die beelden uiteindelijk ook naar deze harde schijven, zodat ik mijn “statische archief” lekker met rust kan laten”.
Hoe belangrijk is jouw archief voor jou?
Guido Koppes: “Zeer belangrijk! Puur omdat het mijn inkomstenbron is. In 2020 ben ik gaan samenwerken met ImageRights, een bedrijf dat op basis van mijn archief het internet afzoekt naar onrechtmatig beeldgebruik en vervolgens deze partijen vervolgens een factuur stuurt. Alleen al in 2020 en tot nu toe in 2021 leverde mij dat meer dan € 2.500,- op. In Corona Tijden is dat een welkome bron van inkomsten, die ik zonder mijn archief niet gemaakt zou hebben”.
Is een harde schijf eigenlijk wel veilig om data op te slaan?
Sebastiaan Bagchus: “Het ligt eraan hoe je bekijkt. Harde schijven zijn er op basis van HDD en SDD-technologie. HDD’s bevatten bewegende delen (denk aan platenspeler technologie) dit is natuurlijk heel kwetsbaar. SDD’s hebben geen bewegende delen en maken gebruik van flash geheugenchips. Daarom zijn deze veiliger en ook sneller.
Bij TAPES zien wij een harde schijf als een registratie en transport oplossing. Als je er echt op wilt archiveren, ga dan minimaal voor een SSD harde schijf. Maar voor back-up en archief hebben ook andere oplossingen”.
Guido Koppes: “Hmmm, als ik jouw goed begrijp, dan zou is dus eigenlijk mijn archief moeten opslaan op SSD schijven. Vanwege de veiligheid”.
Sebastiaan Bagchus: “Zeker weten, zorg ervoor dat je jouw data op 2 locaties opslaat en dat het op betrouwbare dragers staat. En bedenk, een back-up maken is echt wat anders dan een goed data-archief aanleggen.
Wat is het verschil tussen back-up en archief?
Sebastiaan Bagchus: “Wij zien een back-up als een reservekopie van de data waar je regelmatig aan werkt en data archief als een lange termijn oplossing voor de data die je voor een langere periode wilt opslaan maar waar je niet regelmatig gebruik van maakt”.
Waar moet jouw leverancier van storage producten aan voldoen?
Guido Koppes: “Betrouwbaarheid is cruciaal, ik moet er van uit kunnen gaan dat producten werken en blijven werken. Over een periode van jaren. Persoonlijk contact stel ik ook zeer op prijs, je bent uiteindelijk samen verantwoordelijk voor een productie en dan zijn korte lijnen vaak cruciaal voor het slagen van die productie. Maar ook integriteit is cruciaal, want ik moet mijn partners blindelings kunnen vertrouwen. Daarom praat ik liever over een partner in plaats van een leverancier. Mijn werk en mijn deadlines zijn mede afhankelijk van mijn partners. Partners zoals TAPES”.
Waarom kiezen bedrijven ervoor om met jullie te werken?
Sebastiaan Bagchus: “Één van onze kernwaarden is CARE en die nemen wij heel serieus. Wij dragen met veel plezier zorg voor de wensen van onze klanten en relaties. Het belang van de klant gaat boven het schrijven van orders. We denken mee, adviseren en zorgen ervoor dat het geregeld wordt. Altijd en overal”.
Biedt TAPES ook archief oplossingen?
Sebastiaan Bagchus: “Jazeker, met de enorme datavloed die de wereld genereert, is een archief oplossing van groot belang. Opslaan in de Cloud is voor velen de standaard tegenwoordig. Maar Cloud opslag brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee. Bandbreedte, maandelijkse kosten, geen eigen beheer en extra kosten van dynamisch gebruik. Bij TAPES geloven we enorm in Data Tape storage, oftewel LTO-Tapes. LTO-technologie is enorm in ontwikkeling. Het is betrouwbaar, snel en je hebt je archief in eigen beheer. Niet alleen qua kosten maar ook de capaciteit, compatibiliteit en mobiliteit zijn sterke punten van LTO-technologie en Data Tape. TAPES.nl adviseert en implementeert de bekende en betrouwbare producten van Fuji, IBM, mLogic, HP en ProMax. Met LTO-Tape beschik je bijvoorbeeld over een maximale capaciteit van wel 15.000 GB. Daar kan geen harde schijf tegenop!”.
Wat is jouw boodschap aan mij en mijn collega fotografen?
Sebastiaan Bagchus: “Kijk heel kritisch naar je workflow met betrekking tot je data en content. Het is je bronmateriaal, je bestaansrecht. En zoals jij ook zegt Guido, het is je creatieve oogst en een bron van inkomsten. Reden te meer om er zuinig op te zijn. En even persoonlijk… bel mij gerust om een keer samen te zitten en te bekijken wat de beste storage mogelijkheden zijn voor jouw data en content.”
Note: Speciaal voor fotografen én videomakers hebben we een handige brochure samengesteld met storage producten en andere slimme oplossingen. Je kunt de brochure hier downloaden.
Guido Koppes Fotografie
Tuinstraat 47-07
5038 DA Tilburg BD
+ 31 (0)129 16 325
visual@guidokoppes.nl
www.guidokoppes.nl
Geef een reactie