Hout-video

Een kijkje achter de schermen bij Hout video

In het hart van Maastricht runt Rowan Hameleers samen met zijn compagnon Jan-Joost van Stiphout en zijn team het snelgroeiende videobedrijf Hout video. Met elf mensen sterk bedienen ze klanten in binnen- en buitenland met hoogwaardige videoproducties, livestreams én studiowerk. En bij zulke omvangrijke videoproducties hoort één ding gegarandeerd: data. Veel data.

“We produceren zo’n 170 tot 180 terabyte aan video per jaar,” vertelt Rowan. “Na de fusie van ons bedrijf hadden we ineens 250 terabyte op één server staan. Toen werd de vraag urgent: hoe gaan we dit op een duurzame en praktische manier archiveren?”

 

Een betrouwbare archiefoplossing

Die vraag leidde ons uiteindelijk tot de aanschaf van een LTO desktopoplossing via Tapes.nl. “We wilden ons archief opschonen, maar niets definitief weggooien. Je weet nooit wanneer een klant na jaren ineens belt met de vraag of we nog dat ene shot hebben,” verteld Rowan. “Met deze LTO oplossing maken we nu twee back-ups: één blijft op locatie en de ander gaat naar een externe locatie. Mocht er iets gebeuren, je gaat er niet van uit, maar dan hebben we altijd een veilige kopie.”

Naast archivering was er ook behoefte aan een solide back-up voor lopende producties. “Als er iets fout gaat met actueel materiaal, staat letterlijk onze omzet op het spel. Filmen is leuk, maar als je het eindproduct niet kunt opleveren, kun je ook niet factureren.” Daarom hebben wij als oplossing een data verbinding met een externe locatie. Producties worden op 2 locaties opgeslagen.

Expertise als doorslaggevende factor

Na het vergelijken van aanbieders viel de keuze uiteindelijk op Tapes.nl. “We hebben collega’s en klanten gevraagd hoe zij het geregeld hebben. Via een klant in de zorg kwamen we in contact met Tapes.nl. Wat voor ons de doorslag gaf, was de persoonlijke aanpak en expertise,” aldus Rowan. “Tapes was niet de goedkoopste of de duurste, maar wél de partij die op locatie kwam installeren en écht meedacht over onze workflow.”

Een belangrijk verschil zat ook in de meegeleverde software. “Bij Tapes kregen we het programma Hedge Canister erbij voor een klein bedrag (ongeveer 300 euro), dat werkt gewoon heel prettig. Een andere aanbieder kwam met software van €8000 — dan is de keuze nog sneller gemaakt.”

Rowan glimlacht: “Toen bleek dat Tapes ook met André Rieu Productions werkt — een van onze klanten — wisten we helemaal zeker dat we goed zaten.”

 

 

Slim archiveren in de praktijk

Binnen Hout video is het systeem inmiddels een vast onderdeel van het werkproces. “Een collega houdt in de gaten wanneer onze server vol raakt. Dan worden afgeronde projecten geselecteerd en naar tape weggeschreven. Op die manier houden we onze werkserver schoon en overzichtelijk, zonder waardevol materiaal kwijt te raken.”

Toch is Rowan kritisch op één punt. “Achteraf gezien hadden we beter kunnen kiezen voor een model met twee slots. Dan kun je tegelijk back-uppen én materiaal terughalen. Nu moeten we soms een lopend proces onderbreken. Het verschil in prijs was niet groot, dus daar hadden we beter op gelet als we er iets langer over gesproken hadden.”

Tapes ouderwets? Integendeel

Rowan geeft toe dat hij eerst twijfelde over het gebruik van tape. “Het klinkt ouderwets. Ik ben van de jaren 90 en dacht: tape? Is dat niet iets uit de vorige eeuw? Maar toen ik me erin verdiepte, ontdekte ik dat LTO-tapes dé standaard is in Hilversum (mediaproductie red.) en bij grote productiestudio’s. En nu we ermee werken, snap ik waarom: het is betrouwbaar, efficiënt, het verbruikt minder stroom (dus duurzamer) en veel goedkoper dan Cloud-opslag op de lange termijn.”

 

Een solide keuze voor de toekomst

Wat Hout video betreft is de keuze voor LTO een logische stap richting een professionelere en toekomstbestendige werkwijze. “We willen vooroplopen, ook op het gebied van service. Als een klant over vijf jaar een nieuwe huisstijl heeft, kunnen wij nog steeds hun video aanpassen — omdat we het ruwe materiaal nog hebben. Wij slaan op eigen kosten de back-up op van een project. Dat drukt een beetje op onze marge maar werkt in onze strategie om service gericht te zijn. Een fee berekenen we pas als de klant de beelden opvraagt”

 

 

 

 

Bekijk ook onze andere blog posts